D. 18. september 2019
INDEHAVER AF GÅRBIOGASANLÆG: ”BIOENERGI ER I KRAFTIG UDVIKLING”
Økolog og formand for Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, byggede i 2019 sammen med fem lokale landmænd et gårdbiogasanlæg på sin bedrift primært af to grunde: Han skulle tjene penge på sin gylle, og biogas er den bæredygtige fremtid. Det går i tråd med, at NutriFair i januar 2020 igen slår dørene op for et Bioenergiafsnit på messen – for bioenergi er den nye forretningsmulighed for landmanden, siger projektleder.
Kjartan Poulsen har 900 økologiske mælkekøer og byggede i 2019 et gårdbiogasanlæg på sin bedrift i samarbejde med fem lokale landmænd. Alene fordi, det var bæredygtigt og rentabelt.
”Før vi fik etableret anlægget, var vi tilmeldt et større anlæg, men vi lå i periferien, så på et tidspunkt ville vi være nødt til at betale for at komme af med vores gylle. Efter lidt hovedregning så vi, at der kunne være penge i at bygge et anlæg selv,” fortæller Kjartan Poulsen, der også er formand for Danske Mælkeproducenter.
Gårdbiogasanlægget, der ligger ved Outrup, er lige gået i produktion, og Kjartan Poulsen vil første gang kunne se økonomien i sit anlæg næste år, dyrkningsåret 2020. Derudover forventer han en reduktion af luftgener for naboerne og et højere udbytte på markerne.
”Forsøg viser, at man har en lidt bedre fordeling af næringsstofferne med biogas. Og så er det en god måde at udnytte vores restprodukter på. I de store fællesanlæg har vi ikke styr på, hvad der blev puttet i af affaldsprodukter og givet tilbage til os. Nu har vi selv hånd i hanke med, hvad der bliver tilført i anlægget. Nu får vi lukket kredsløbet,” siger Kjartan Poulsen, der udover gylle og affaldsprodukter også tilfører dybstrøelse i anlægget for at hæve tørstofprocenten, der er et vigtigt parameter for en høj gasproduktion.
I Fredericia, på NutriFair, havde man sidste år et dedikeret bioenergiområde i Hal D. Dette fortsætter i 2020, og det glæder den økologiske mælkeproducent, der også er komitemedlem i NutriFair.
”På NutriFair bliver udbydere inden for bioenergiområdet samlet. Selve biogasdelen er jo ikke ny, men teknikken bag er i kraftig udvikling med nye virksomheder hele tiden. Derudover er det et område, der er svært at følge med i, hvis man ikke ved, hvor man skal lede, og derfor giver det god mening, at en messe som Nutrifair samler det hele på ét sted for interesserede,” siger landmanden.
NutriFair: Det er en forretningsmulighed for landmanden
Kjartan Poulsen er ikke i tvivl om, at der i fremtiden vil komme flere gårdbiogasanlæg og større fokus på biogas i landbruget. Det er et område, der er vækst og taler ind i bæredygtighedsprincippet. Derfor er projektleder for NutriFair, Jørgen Kronborg sikker på, at NutriFair også i fremtiden skal tilbyde besøgende på messen et område med bioenergi, som de gør nu.
”NutriFair handler om alt det, der sker i staldene, herunder gyllen fra husdyr. Når vi inviterer til et område på NutriFair 2020 kun dedikeret til bioenergi, er det fordi, vi ser en forretningsmulighed for landmanden. Vores besøgende er beslutningstagere, der disponerer over enorme mængder husdyrgylle og måske bruger mange penge på at afsætte det rundt omkring. Derfor er det super relevant, at vi kan tilbyde et område for om bioenergi på messen for vores kernebesøgende, der vil inspireres eller handle,” fortæller Jørgen Kronborg.