Jens Schjerning om europæiske restriktioner på landbruget: “Europa risikerer at udsulte sin egen fødevareproduktion”
Når NutriFair til januar 2026 skyder årets event for dansk husdyrproduktion i gang, er det med et gensyn med en af messens mest efterspurgte oplægsholdere. Cheføkonom, stifter og medejer af Agrocura A/S, Jens Schjerning, vender tilbage på scenen for at give sit bud på de økonomiske og politiske tendenser, der gør sig gældende for fremtidens landbrug.
Når det kommer til at få de nyeste og skarpeste analyser af den økonomiske situation i landbruget, kommer man ikke uden om Jens Schjerning. Til januar 2026 gæster han NutriFair, og allerede nu er der visse tendenser, han bider mærke i – særligt den generelle udvikling i Europa, når det kommer til lovgiveres sammenspil – eller mangel på samme – med landbruget.
Regulering sætter Europa bagud
“Vi ser lige nu et paradoks. Alt, hvad der har med dyr at gøre, tjener gode penge, og efterspørgslen falder ikke – tværtimod. Men samtidig bliver vilkårene for landbruget i Europa mere begrænsende. Resultatet er, at vi risikerer at sende hele fødevareproduktionen ud af verdensdelen til steder, hvor markedet kan følge efterspørgslen uden samme stramme regulering,” siger Jens Schjerning.
Han peger på, at både USA og Kina investerer massivt i innovation og nye teknologier, herunder kunstig intelligens i landbruget, mens EU bruger langt flere ressourcer på regulering og nedlukning. “Det er paradoksalt, når man ser på, hvorfor EF og siden EU blev grundlagt – nemlig for at sikre fødevarer til Europa. I dag bevæger vi os i den modsatte retning,” siger han.
Ifølge Schjerning bliver netop AI et centralt redskab også i landbruget, hvis man forstår at bruge det rigtigt. Her ser han en risiko for, at Europa taber konkurrencekraft, hvis innovationslysten ikke understøttes mere, end hvad vi ser i dag.
“Under Trump er det tydeligt, at USA ønsker at være langt fremme, når det gælder brugen af AI i landbruget. Herhjemme bruger vi mange kræfter på regulering, men alt for få på udvikling. Skal vi fastholde en stærk position, kræver det, at vi tør investere i innovation,” siger han.
Effekter af Grøn Trepart
I Danmark er Den Grønne Trepart helt central, når vi taler om regulering af landbruget. Det er også noget, Jens Schjerning er meget opmærksom på, og det vil derfor fylde, når han til januar holder sit oplæg på NutriFair.
“Vi har allerede før nu kunnet se, at markedet reagerer på treparten, og det er en effekt, som kun vil vokse i den kommende tid. Hvad kommer det til at få af indflydelse på jordpriser og renter? Skal man geninvestere eller se på at afvikle gæld i det kommende år? Det er noget, jeg forventer vil få meget opmærksomhed, og noget jeg vil forsøge at besvare efter bedste evne til januar,” siger Jens Schjerning.
Projektchef ved MESSE C, med ansvar for NutriFair, Ida Brøgger Hahn, ser frem til oplægget og håber, at det kan give de besøgende noget ekstra med hjem fra turen til Fredericia.
“Den økonomiske udvikling i branchen fylder naturligt meget for de besøgende på NutriFair, og derfor ser jeg frem til, at Jens Schjerning vil komme forbi og give perspektiver på de emner, der fylder mest. Den Grønne Trepart og tendensen til politisk regulering har stor betydning for alle i branchen, og det er vigtigt, at reaktionerne sker på et oplyst grundlag, så landbrugsbedrifterne er gearet til fremtiden,” siger hun.