D. 13.01.2020
Oplægsholder på NutriFair: Tendenserne forandrer sig, og landbruget skal være med
Jakob Lave er udviklingschef for Future Farming hos SEGES. På NutriFair taler han om fremtidens landbrug, og hvad landmanden kan skal leve af og byde ind på. Det handler især om at være nysgerrig og droppe de korslagte arme, siger udviklingschefen.
”Vi har jo i landbruget ry for at være lidt konservativt tænkende, men faktisk er vi utrolig dygtige til at udvikle os,” fortæller udviklingschef for Future Farming hos SEGES, Jakob Lave.
På NutriFair torsdag den 16. januar vil Jakob Lave stå på scenen som en del af NutriFairs konferenceprogram og holde oplæg om fremtidens landbrug, og hvilke tendenser og trends landbruget skal hoppe med på.
”Landbruget er historisk dygtige til at udvikle sig i takt med verdensudviklingen. Men hvis vi ender med kun at arbejde med forarbejdet kød i fremtiden, så er det svært at se hvor der er plads til dansk landbrug,” forklarer Jakob Lave.
Han forventer, at alt kommer til at være digitaliseret med fokus på bæredygtighed og klima. Der vil være et større fokus på måling og synliggørelse af landbrugets aftryk. Her skal landmænd være klar til at gribe tendenserne allerede nu.
”Det handler om at være nysgerrig og årvågen. Hvis der er et marked, hvor landbruget kan være en del af tidens tendenser, så skal vi tage det. Læg en strategi, der også er en mission. Det kan være alt fra at tage en efteruddannelse til at spørge virksomhederne, hvor man kan være med,” siger Jakob Lave.
Landbruget er allerede på bagkant
I sidste uge lancerede Arla en vegetarburger på mælk, der har ramt McDonalds i Sverige med stor succes, og tidligere på året lancerede Arla en plantebaseret mandelmælk, der bruges af kaffekæden Starbucks. De store andelsvirksomheder har fået øjnene op for de tendenser, der er i samfundet, og det er det, landbruget også skal hoppe med på.
”Jeg siger ikke, at verden skal være anderledes. Kina vil stadig efterspørge det gode kvalitetskød fra danske grise. Men i Europa efterspørger flere mennesker en grøn proteinkilde. Man kan kalde det et slags proteinskifte. Når det kommer til det, er dansk landbrug er i front, og det skal vi fortsætte med. Derfor skal vi være til stede i dette proteinskifte, hvor bæredygtighed er kommet for at blive,” siger Jakob Lave.
Udviklingschefen understreger samtidig, at det ikke er landbrugets skyld, at branchen er på bagkant. Det er strukturens skyld, at der nu skal tænkes i alternative muligheder fra landmandens side.
”Vi er allerede der, hvor flere og flere landmænd er nysgerrige og har mod på at tage fat i nye udfordringer. Jeg ser flere landbrug have advisoryboards, efteruddanner sig eller tager bachelorer for at være med i denne udvikling i landbruget,” siger Jakob Lave, der samtidig mener, nøglen er at omfavne forandringerne.
Vær nysgerrig
Jakob Lave forklarer, at det behøver ikke at starte mere ideologisk, end at man optimerer, hvor man kan på bedriften.
”Bæredygtighed er godt landmandskab. Mange landmænd er enten i gang med eller har skiftet til LED-lys i staldene. Det er jo sund fornuft, men det er også et bæredygtigt tiltag på bedriften. Man kan også vælge at optimere sit brug af brændstof etc. Det behøver ikke være sværere, end at man starter i de små og arbejder den vej frem. De steder, hvor der mangler forskning, skal vi i branchen hjælpe og værktøjer for at sætte nye standarder for landbruget,” slutter udviklingschef Jakob Lave.
Hør hele Jakob Laves indlæg på NutriFair torsdag den 16. januar kl. 14.30. Konferenceprogrammet om torsdagen er fokuseret på klima samt giver nogle bud på, hvordan fremtidens landbrug aktivt skal tackle bæredygtighed og klimaudfordringer.
Onsdagens konferenceprogram står i faglighedens tegn med indlæg om udfasningen af zink fra to eksperter hos Vilomix, indlæg om smittebeskyttelse på bedriften, goldkostrategier og brug dine foderdata bedre.