Herunder kan du se programmet for NutriFair 2019, der løb af stablen den 16.-17. janaur

KL. 10.00-10.30 // ØKONOMISKE TRENDS I DEN ANIMALSKE PRODUKTION
Oplæg v/ Peter Arendt, manden bag selskabet minAGRO.

Hvad kan vi forvente os af kødpriserne, hvad kan vi forvente os af priserne for foder og hvad er perspektiverne for verdensøkonomien. Handelskrigen mellem USA og resten af verden, især med Kina, har ikke kun skabt usikkerhed på aktie og valutamarkederne verden over. Handelskrigen har også skabt nogle store udsving i priserne for kød såvel som i afgrøde og foderpriserne. Hvad kan vi forvente os af prisudviklingen for animalsk produktion og hvad kan vi forvente os af afgrøde og foderpriserne på både den korte og den lange bane. I indlægget vil jeg også berøre perspektiverne for valuta, råvare og aktiemarkedet.

KL. 10.30-11.00 // RISIKOSRTYRING AF RÅVAREHANDEL
Oplæg v/ Ole Skovbøll Jensen, Kundechef Agrocura.

Det danske landbrug opererer i en global verden hvor utallige udefra kommende faktorer påvirker og øger risikoen i landbrugsvirksomhederne. Vi sætter på indlægget fokus på, hvordan man som landmand kan få overblik over sin risiko og hvilke redskaber man har til at risikostyre.

KL. 11.30-12.00 // BRUG AF DATA I LANDBRUGET
Oplæg v/ Marianne Christiansen, Kjargaarden

Elektroniske øremærker i slagtesvin sammen med vejesystem. Hvordan bruger jeg de data jeg får fra enkeltdyr både i dagligdagen og til at analysere holdet? Der er potentiale og muligheder som du ikke lige har tænkt over, ved at få data på enkeltdyr, også slagtesvin! I 1½år har jeg arbejdet med elektroniske øremærker i en del af vores produktion af slagtesvin, og tror på det er den vej vi skal.

KL. 12.00-12.30 // ER ECA LØSNINGEN PÅ SMITTE I KVÆGBRUGET?
Oplæg v/ Rikke Engelbrecht & Ida Ringgaard

Drikkevandet har stor indflydelse på dyrenes sundhed og din arbejdstid. Køernes kar og kalvenes inventar tager tid at rengøre - og ikke alle gør det ens hver gang - og måske nåes målene ikke "helt"? - når processen udføres manuelt? Vil du lære mere og høre, hvordan du ud fra salt, vand og elektrolyse kan lave dine egne rengøringsmidler - så er vi klar på scenen kl. 12.00.

KL. 13.00-13.30 // TEKNOLOGISKE UDFORDRINGER I LANDBRUGET
Oplæg v/ Ole Green, Stifter og adm. direktør i Agrointelli

Landbruget udfordres i disse år ikke alene på bundlinjen, men også på adgangen til udenlandsk arbejdskraft, miljøkrav i form af sprøjterestriktioner, krav til effektiv udnyttelse af kvælstof samt et klima, der bliver mere foranderligt. En intelligent anvendelse af agronomi og nye teknologier giver imidlertid spændende muligheder for at imødegå udfordringerne. Nogle teknologier er allerede på markedet, mens andre trænger sig på i de kommende år. Derudover skal der arbejdes med jordens frugtbarhed og bæredygtighed, hvor erosion og jordpakning er nogle af truslerne. Der er et stort potentiale i nye teknologier, men eksisterende teknologier kan også optimeres. Hør mere på NutriFair ved Ole Green, stifter og adm. direktør i Agrointelli og professor i bæredygtigt jordbrug ved Aarhus Universitet.

KL. 13.30-14.00 // THE IDEA OF 365FarmNet
Oplæg v/ Klaus-Herbert Rolf.
Foredraget foregår på engelsk

Agriculture is becoming increasingly complex, in particular with regard to the increasing number of requirements and the need to provide documentation for the authorities. It is scarcely possible for a farmer to keep on top of all of this with conventional means.

This is where 365FarmNet comes into its own. This comprehensive FMIS with which you can manage your business from manufacturer to every branch of the industry in a single program. It offers the farmer a comprehensive system solution that links individual operational areas closely and intelligently and improves operational processes through intelligent data evaluations.

KL. 14.00-14.30 // TURBULENTE FINANSMARKEDER I 2018 - HVAD KAN VI FORVENTE I 2019?
Oplæg v/ Analytiker Jens Kornbeck og Jens Scherning, Agrocura

I 2018 var USA´s centralbank meget aggressiv på pengepolitikken med flere rentestigninger, vi fik en slukning af seddelpressen i Europa og havde et særdeles svingende aktiemarked. Nu står vi foran et nyt kalenderår, hvor det globale opsving kan slå rekord i længden. I dette indlæg ser vi nærmere på tendenser på de finansielle markeder herunder også ejendomme og jordpriser, samt hvad vi kan forvente os af markedet efter næsten 10 års økonomisk opsving.

KL. 14.30-15.00 // ET DIGITALT LANDBRUG - FORSKELLE / UDFORDRINGER
Oplæg v/ Nicolai Fog Hansen, SEGES.

Hele tiden snakkes om digitalisering, men knap så meget om hvad den konkret betyder, og hvordan den praktiseres i hverdagen. Dette indlæg vil både flyve højt og lavt. Hvor er vi på vej hen, hvad vil det betyde for erhvervet, hvilke trends vil påvirke os? Når det er sagt, vil der blive fokus på hvordan det digitale landbrug mange steder praktiseres, hvilke nytte andre landmænd høster, besvær det medfører, og ikke mindst hvad der skal til for at komme godt i gang.

KL. 10.00-10.30 // DEN STORE TECH-REVOLUTION I KINA
Oplæg v/ Christina Boutrup, journalist, forfatter og foredragsholder. 

Kina er tæt på at overhale USA som verdens største økonomi, og omstillingen fra Made in China til Made by China er i fuld gang. Det kinesiske skolesystem er stadig mest kendt for at producere disciplinerede robotter, men innovationen blomstrer, og kinesiske virksomheder er for alvor begyndt at tage markedsandele fra vestlige virksomheder. Til trods for censur og kontrol har kinesiske teknologivirksomheder vist sig at være banebrydende inden for nye digitale forretningsmodeller og er blandt andet globalt førende inden for droner, fintech, e-handel, sociale medier og sandsynligvis også snart kunstig intelligens. Få indblik i, hvad der driver innovationen i verdens nye supermagt og, hvad det kan betyde for dansk landbrug.

KL. 10.30-11.00 // VERDEN SET MED DLG'S ØJNE
Oplæg v/ Jepser Pagh, DLG

Jesper Pagh vil i sit indlæg fortælle om DLG's syn på hvordan verdensmarkederne for rå- og landbrugsvare vil udvikle sig i fremtiden og hvilke muligheder det vil  give for danske landmænd og virksomheder som DLG. 

KL. 11.30-12.00 // VERDEN ÅBNER SIG FOR DANSK LANDBRUG
Oplæg v/ Jørgen P. Jensen, global-journalist ved dagbladet Effektivt Landbrug

Et nyt kæmpemarked for både danske landbrugsvarer og dansk agroindustri forventes i de nærmeste år at åbne sig i verdens største landbrugsland Indien. Mange i dansk landbrug ser i Inden et eksplosivt voksende marked i stil med Kina for 15 år siden. 

Japan er modsat ét af dansk landbrugs mest veletablerede og lukrative markeder, hvor de købedygtige forbruger efterspørger endnu flere danske fødevarer. 

Dagbladet Effektivt Landbrug har i år været på reportagerejser i både Indien, Japan og andre lande verden over og giver i indlægget en samlet vurdering af de kommende års store globale muligheder for dansk landbrug.

KL. 12.00-12.30 // FN'S 17 VERDENSMÅL
Oplæg v/ Steen Hildebrandt

Verdensmålene er ved at være en kendt betegnelse for de 17 mål for en bæredygtig global udvikling. Målene blev vedtaget af FN i september 2015 og vedrører alle mennesker i alle lande.

Hvad er baggrunden for disse mål? Hvad kommer målene Danmark og dansk landbrug ved? Er Danmark ikke næsten i hus med disse mål? Er målene ikke primært et anliggende for udviklingslandene. I foredraget vil Steen Hildebrandt tale om disse spørgsmål og lægge op til en refleksion over, hvordan den enkelte familie og virksomhed kan og skal forholde sig til disse mål for en bæredygtig udvikling.

KL. 13.00-13.30 // NATURPLEJE OG LANDBRUG
Oplæg v/ Andrea Oddershede, Specialkonsulent i anlæg og miljø. 

”Mere og bedre natur – ja tak! Mange landmænd har et særligt tilhørsforhold til naturen, og er derfor interesserede i, at den skal blive ved med at være der, samtidig med at der skal være plads til produktionen.

 

Hør hvordan du kan forbedre naturen på din bedrift, og hvilke tiltag du kan igangsætte, uden at det medfører restriktioner på din produktion. Foredragsholderne fortæller om konkrete naturtiltag, der inviterer blomster, fugle, bier og sommerfugle indenfor på bedriften, og om hvordan det som landmand er muligt at gøre en forskel, og hvad man får ud af det.”

KL. 13.30-14.00 // BÆREDYGTIGE FORRETNINGSMODELLER I LANDBRUGET
Oplæg v/ adjunkt Sanne Østergaard Nielsen, Agronom 

Landbruget er en af de store forvaltere af jordens ressourcer. Det betyder det at vi har et ansvar for balancen mellem økonomi, naturressourcer og etisk ansvarlig produktion.
Arbejdet med cirkulær økonomi sikre en bedre forvaltning af jordens ressourcer samtidig med at virksomhederne får nye økonomiske muligheder.  Det kræver en handlingsorienteret indsats mod bedre branding, leverandørstyring, certificering og dokumentation.

Hør hvordan Erhvervsakademiet Århus ser bæredygtighed og cirkulær økonomi tegne en ny forretningsmodel der er fremtidssikret og giver positiv bundlinje indenfor økonomi, miljø og samfundsansvar.    

KL. 14.00-14.30 // BÆREDYGTIG FREMTID FOR DANSK LANDBURG
Oplæg v/ Tænketanken Frej.

“Bæredygtighed” “Vegetarer" “FNs Verdensmål”. Du kender ordene, men al den bæredygtighed og udviklingsnak kan af og til føles som københavneri og en anden virkelighed. Men hvad betyder den bæredygtige udvikling egentlig for dig som landmand? Hvad kan du lære af københavneren? Og hvordan gør du bæredygtighed til din virkelighed? Mød Morten Lagstrøm og Iben Krog Rasmussen fra Tænketanken Frej torsdag på NutriFair og bliv klogere på en mere bæredygtig fremtid for dansk landbrug. 

KL. 14.30-15.00 // DET EKSTREME VEJR
Oplæg v/ Peter Tanev, Meteorolog hos TV2 Vejret

Peter Tanev fortæller om hvorfor klimaet ændrer sig og hvad der vil ske med klimaet og vejret i fremtiden.

 

Det vil bla. være med et kig frem mod de vejrekstremer, vi står kommer til at møde bl.a. i landbruget. Et kig på et vejr og klima som måske allerede har ændret sig og som bliver mere ekstremt i fremtiden.

Biokonferencen fandt sted onsdag den 16. januar i MESSE C Fredericia kl. 10.00-18.00 i messen Bioernergiafdeling i hal D.

Læs om Biokonferencen ved at trykke her.

Se programmet fra 2019 ved at trykke her.

Biokonferenceemnet blev også taget op på Speakers Corner torsdag den 17. januar 2019

Se program fra 2019 ved at trykke her.